Bevægelsessystem, notes 5

Bevægelsessystem


Vi skal tale om passiv bevægelse og om, hvorvidt det er rigtigt at strække ud, og om det er det rigtige ord at strække ud eller ej, men først skal vi tale om bevægelsessystemet.

Og herfra vil jeg stille et spørgsmål:

Hvis vi som manualterapeuter arbejder på muskulaturen og vævet, hvorfor arbejder vi så ikke på muskelsystemets funktion?

Fra begyndelsen definerer vi bevægelsessystemet som et komplekst system af ledbevægelser, hvor forskellige komponenter af led- og flerledbevægelser interagerer.
Vi skal tage hensyn til makro- og mikrobevægelsen samt forskellen på akser, rækkevidde og mobilitet, som er fælles biomekaniske og neuromekaniske principper, og hertil skal vi tilføje den perifere og centrale kontrol.

Disse analyser omfatter faktorer, der ændrer bevægelsen, såsom hypo- eller hypermobilitet, biomekaniske faktorer såsom torsion eller retroversion, der påvirker systemet af løftestænger og bevægelser, som også påvirker det posturale system og tyngdekraftsystemet, og dermed kvaliteten af information fra afferente veje, der når frem til de højere informationscentre (hjernen).

Vores opgave som terapeuter er at ændre den menneskelige oplevelse af livet, og derfor skal vi også fokusere på den menneskelige bevægelse, som er dens funktionalitet, og ikke blot fjerne en migræne eller en muskelsammentrækning, og i den forbindelse skal vi fokusere på den enkeltes tilpasningsevne og ikke kun på de optimale normale aspekter.

Sundhedsbevægelse – bevægelseskvalitet – strategi for tilgængelige bevægelser, og disse påvirker variabiliteten (antallet af forskellige bevægelsesmønstre).

Der er forskellige symptomatiske og asymptomatiske forandringer, som begrænser vores bevægelsesmuligheder ved at generere et kinæstetisk mønster, der reducerer variabiliteten. Et eksempel herpå kunne være at skabe ubevidste analgetiske bevægelser for at begrænse smerte, som på kort sigt er gavnlige, men som på lang sigt skaber begrænsninger i den lokomotoriske funktion, hvilket ikke kun påvirker smerten og dens opfattelse, men også følelsen af træthed, og dette reducerer færdigheder og tilpasningsevner i løbet af dagen.

 

Leave a comment